Rikke er sygeplejerske og selvstændig: ”Jeg er blevet bedre til at vurdere, hvad jeg selv er værd”

Rikke Thor elsker sit arbejdsliv som selvstændig, fordi hun sjældent har to ens dage og konstant bliver fagligt udfordret. I starten havde hun svært ved at prissætte sig selv og få gang i forretningen, men nu kommer kunderne af sig selv.

”Jeg har virkelig følt en taknemmelighed over at kunne give noget til borgere, når jeg har været ude og tale om intimitet i forbindelse med kræft og kronisk sygdom. Noget, som de ikke har mødt andre steder i sundhedsvæsenet og ikke fået hjælp til. Det giver mig en stor tilfredshed,” siger Rikke Thor, der siden 2008 har været selvstændig sexolog.

I dag bruger hun cirka halvdelen af sin arbejdstid på seksualundervisning for unge og fagpersoner omkring dem og den resterende tid på at undervise borgere og sundhedsfaglige i intimitet og seksualitet i forbindelse med kronisk sygdom og kræft. Indimellem har hun private klienter i sin praksis.

Rikke Thor er uddannet sygeplejerske og arbejdede i mange år på barselsgangen på Svendborg Sygehus. Et skønt job, som med tiden blev ekstra dejligt for hende, fordi det var fleksibelt.

Hun fik nemlig ret hurtigt lyst til at videreuddanne sig og siden at kaste sig ud i livet som selvstændig. Derfor var det et perfekt udgangspunkt at være sygeplejerske, fordi hun kunne tage vikarvagter og arbejde efter behov, indtil hendes egen forretning var levedygtig.

Da hendes børn var små, tog hun nogle forskellige terapeutiske uddannelser og i 2005 en sexologuddannelse, som hun selv betalte. Hun begyndte at undervise skoleelever i seksualitet og blev herefter tilbudt en fast stilling som leder af Svendborg Kommunes seksualundervisning otte timer om ugen.

”Det er et interessant emne, for der er ikke ret mange andre, der taler med borgere og mennesker om deres seksualitet. Det er et tabu, men jeg syntes ikke, det var svært at tale om, og folk siger til mig, at jeg taler om sex helt nede på jorden.”

De otte ugentlige timer blev startskuddet til et spændende kludetæppe af et arbejdsliv, som stille og roligt blev vævet sammen gennem årene.

Hvad er en rimelig pris?

For Rikke Thor var det faglige som en spændende leg, mens det var en evig udfordring at få styr på forretningsdelen.

”De første par år var jeg simpelthen så stresset og nervøs over at skulle finde ud af det med skat. Jeg ringede til Skat, og så kom der en mand cyklende inde fra Svendborg. Han var rigtig sød og fortalte om, hvordan jeg skulle føre regnskab. Jeg blev også rådet til at få en revisor, og det er noget af det bedste, jeg har gjort. Han sparede mig for rigtig mange penge og kostede egentlig ikke så meget - ja, jeg kunne jo også trække ham fra,” griner Rikke.

Hun havde svært ved at prissætte sig selv, og besluttede sig på et tidspunkt for at være 100 procent gennemsigtig ved at oplyse sine priser på sin hjemmeside.

”Udfordringen har været at finde mit leje – hvad skal jeg have, for at det er rimeligt? Nogle gange har folk været ved at falde ned af stolen, når de hører min pris, men jeg har måske brugt fem dage på forberedelse til en temadag for at lave et godt manuskript og være opdateret på den nyeste viden. Hvis man bare én gang laver en undervisning, som folk ikke synes om, så spreder det sig. Man skal være klar over, at det er som at være til eksamen, hver gang man er ude og undervise. Så med tiden er jeg blevet bedre til at vurdere, hvad jeg selv er værd.”