Nyuddannet: Sådan søger du om dagpenge

Tillykke med din uddannelse! Starter du ikke i job med det samme, kan du søge om dagpenge. Vi giver dig her en guide til, hvordan du gør.

Du kan få ret til dagpenge 

  • Medlem i 1 år

  • Medlem i mindre end 1 år
    Dagpengereglerne er således, at du kun har ret til dagpenge fra 1. dag som ledig, hvis du har meldt dig ind i en a-kasse mindst 1 år før din sidste eksamen. Ellers får du en såkaldt måneds karens, og har derfor ikke ret til at få udbetalt dagpenge den første måned efter din sidste eksamen.


Har du været medlem hos os minimum 1 år, har du ret til dagpenge fra dagen efter din sidste eksamen. Har du ikke været medlem i minimum 1 år før din sidste eksamen, får du en måneds karens og har først ret til at modtage dagpenge en måned efter din sidste eksamen.

Du kan også søge om dagpenge, hvis du kun er ledig i en kort periode, og starter job senere, eller hvis du har et deltidsarbejde, og gerne vil søge om supplerende dagpenge.

Guide: Sådan søger du om dagpenge

Følge guiden trin for trin. Det er vigtigt, at du gør alle seks ting for at have ret til dagpenge.

1. Meld dig ledig ved jobcentret dagen efter din sidste eksamen

Meld dig ledig på jobnet.dk (jobcentret) på den dag, du gerne vil modtage dagpenge fra. Vil du søge om dagpenge, fra du er færdig på studiet, er det er vigtigt, du melder dig ledig allerede dagen efter din sidste eksamen.
> Gå til jobnet.dk

2. Skift din status fra studerende til nyuddannet

Når du har meldt dig ledig på jobnet.dk, skal du skifte din status hos os fra studerende til nyuddannet.

Det gør du ved at sende ansøgningen 'Skift status til nyuddannet' via selvbetjeningen på Mit DSA. Du kan udfylde den allerede dagen efter din sidste eksamen, men det er vigtigt, at vi har modtaget din ansøgning senest 14 dage efter din sidste eksamen.

Glemmer du at skifte status inden for de 14 dage, kan du miste din ret til dagpenge. Har du glemt at skifte status til nyuddannet inden for de 14 dage? Kontakt os hurtigst muligt på tlf. 33 15 10 66.

> Gå til ansøgningen 'Skift status til nyuddannet'

3. Meld dig ledig ved a-kassen og ansøg om ret til dagpenge

Udfyld ansøgningen 'Ledighedserklæring' via selvbetjeningen på Mit DSA. Her ansøger du om ret til dagpenge, som vi står for at udbetale.
> Meld dig ledig ved a-kassen

4. Læs guide til job og dagpenge

Når du bliver ledig, er der en række regler, du skal følge for at have ret til dagpenge. Som a-kasse har vi pligt til at informere dig om disse. Derfor skal du læse og bekræft, du har læst DSA Guide til Job og Dagpenge. Den præsenterer dig for dine muligheder og forpligtelser som ledig og giver dig de bedste forudsætninger for hurtigt at komme i job.

På det første møde med a-kassen gennemgår vi også de regler, du skal leve op til, når du modtager dagpenge. 

5. Begynd din jobsøgning og opret dit CV

Begynd din jobsøgning og registrer den på din Joblog. Du skal også oprette dit CV på Jobnet.dk senest 2 uger efter, du har meldt dig ledig. 

6. Udfyld dit dagpengekort og få dagpenge udbetalt

Når vi har godkendt din ret til dagpenge, kan du tidligst fra den 5. sidste hverdag i måneden udfylde dit dagpengekort for den pågældende måned. I januar 2021 kan du tidligst udfylde dit dagpengekort fra mandag 25. januar.
> Læs mere om, hvordan du udfylder dit dagpengekort

Dagpenge som lønmodtager i stedet for som nyuddannet

Har du inden du startede på studiet haft arbejde, fx som sygeplejerske inden du begyndte at læse til sundhedsplejerske, så har du muligvis optjent retten til dagpenge som lønmodtager.

I mange tilfælde er dagpengesatsen for en lønmodtager højere end dagpengesatsen for en dimittend, og så kan det betale sig at søge dagpenge som lønmodtager frem for nyuddannet.

I denne situation skal du ikke skifte status til nyuddannet, og du skal søge dagpenge som lønmodtager.

Er du i tvivl om, hvad der er bedst for dig, og hvordan du skal gøre, så kontakt os.